Nyomtat        - http://www.nogradhistoria.eu/

Dokumentumfilmek
2010-09-22 11:03

 

Flash Player letöltése szükséges a videó megtekintéséhez.

1. rész
Az Otthontalan emlékezet című dokumentumfilm vetítésére a konferencia programjaként, 2007. október 4-én (csütörtökön) került sor, 17.00 órai kezdettel.

A dokumentumfilm a II. világháború után a csehszlovákiai magyarság jogfosztottságának idejébe kalauzol vissza bennünket. Megszólalnak a kor tanúi, akik fiatal magyar értelmiségiként ellenállást szerveztek, köztük Koller Gyula pápai prelátus, néhai Lipcsey Gyula és Hajdú László.

A Népi Szövetség tagjait a magyarországi Mindszenty-per közvetlen folyományaként 1949 tavaszán kezdték el letartóztatni. Összesen 32 fő, köztük 20 katolikus pap és négy református lelkész ellen emeltek vádat, főként a köztársaság érdekeit sértő szervezkedés és idegen hatalmakkal való együttműködés vádjával. 1949. december 30-án tíz főt ítéltek el fegyházbüntetésre: Arany A. László mint a mozgalom vezetője 8 évi, társai egy-két évvel kevesebb fegyházbüntetést kaptak. A Népi Szövetség az 1945–1948 között Csehszlovákia területén maradt magyar értelmiségi konspiratív csoportosulások között kétségkívül a legrendszeresebb és leghatékonyabb tevékenységet kifejtő mozgalomnak számított. A szervezet egész Dél-Szlovákiát behálózó, papokból és diákokból álló hálózata alkalmasnak bizonyult arra, hogy igen rövid idő alatt hiteles információkhoz juttassa a Szövetség vezetőit, akik rövid úton adhattak átfogó képet a szlovákiai magyarok helyzetéről a felelős magyarországi tényezőknek. A Szövetség memorandumai, illegális sajtója pedig a kisebbségi magyar közösséget sújtó jogfosztó intézkedések idején közvetlenül módot adott az események feldolgozására, külpolitikai programelképzelések megfogalmazására és a kisebbségi közösség belső szolidaritásának ébrentartására.

Flash Player letöltése szükséges a videó megtekintéséhez.

2. rész

Flash Player letöltése szükséges a videó megtekintéséhez.

3. rész
Kapcsolat: Nógrád Megyei Levéltár
Telefon: +36 (32) 412-801
E-mail: starjan@nogradarchiv.hu

copyright© 2009. http://www.nogradhistoria.eu/                    Powered by SiteEngine Wombat