Csehszlovákia megszállása - 1968

kisebb betű nagyobb betű

 

 

TEKINTSE MEG A TÉMÁVAL KAPCSOLATOS BLOGUNKAT IS!

HÍRADÓFILM A RENDEZVÉNYRŐL

SAJTÓVÁLOGATÁS

Alexander Dubček Budapesten:
Kádár Jánossal a Ferihegyi repülőtéren, 1968. június 13-án.
Fotográfus: Ács Irén.
(A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára tulajdona)                     
A rétsági művelődési központban, 2008. augusztus 16-án került sor a Nógrád Megyei Levéltár és a lévai levéltár együttműködésében készült Rétság – Léva – 1968 című kiállítás és konferencia megrendezésére. (A kiállítás meghívóját megtekintheti pdf formátumban.)
Immár négy évtizede annak, hogy 1968 augusztusában a Szovjetunió és a Varsói Szerződés további négy tagországa – Lengyelország, Német Demokratikus Köztársaság, Bulgária és Magyarország –, az országok belügyeibe való be nem avatkozás elvét durván megsértve végrehajtotta Csehszlovákia katonai megszállását. A magyar párt és a kormány a Parlamentet megkerülve a beavatkozásban való részvétel mellett döntött. A ´68-as események egyik „szereplője” a rétsági katonai alakulat volt, amely Léva (Levice) központtal látta el megszállófeladatait.

A Lévai Állami Levéltár, a Nógrád Megyei Levéltár, a Rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Lévai Nyugdíjas Katonai Egyesület és a Rétsági 31. Hunyadi János Harckocsidandár Baráti Kör fotó és dokumentum kiállítással, illetve az eseményeket, azok hátterét bemutató előadásokkal emlékezett a történtekre.

A programban elsőként a rendezők, Végh József, a művelődési központ igazgatója, Tyekvicska Árpád, a nógrádi és Eva Bešinová a lévai levéltár igazgatója köszöntötte a vendégeket. A „Rétság – Léva – 1968” című fotó és dokumentumkiállítást Hrubík Béla a CSEMADOK országos elnöke nyitotta meg. Ezt követően Dr. Pataky Iván hadtörténész tartott előadást Csehszlovákia 1968-as megszállásáról. A konferenciát követően került sor a Civil Szervezetek Házában a lévai és rétsági veteránok bajtársi találkozójára.
A rendezvény segítői, támogatói voltak:
Hadtörténelmi Levéltár, Dr. Bonhardt Attila igazgató
Rétság Város Önkormányzata, Mezőfi Zoltán polgármester
 
 

 

SAJTÓVÁLOGATÁS

Hírextra.hu

 

 
HÍRADÓFILM A RENDEZVÉNYRŐL