Elválás és szembenállás 1938-ban

kisebb betű nagyobb betű

 

Tyekvicska

Árpád

Pritz

Pál

Szarka

László

Ablonczy

Balázs

Simon

Attila

Gaucsík

István

 

 

A megyei levéltár az elmúlt években több rendezvényén és kiadványában foglalkozott a szlovák–magyar közös múlttal, annak is elsősorban azon konfliktusaival, amelyek leginkább befolyásolták a két nép kapcsolatát Az utóbbi idők eseményei különösen felértékelték az e témában való megszólalásokat.
A Nógrád Megyei Levéltár és a révkomáromi Selye János Egyetem Történelem Tanszéke által közösen rendezett konferencián az előadók az „első bécsi döntés” körülményeit és következményeit villantották föl. Az első két előadó, Pritz Pál és Szarka László, azt a folyamatot mutatták be, mely során Közép-Európa a másfél évtizede halmozódó feszültségek és a nagyhatalmak bizonytalan állásfoglalásai következtében Németország „játszóterévé” vált. Ablonczy Balázs „belülről”, annak a Teleki Pálnak a szemszögéből elemezte az eseményt, aki Trianont mélységesen elítélte, ugyanakkor a Délvidék visszacsatolásakor „öngyilkos” lett. De természetesen a bécsi döntés hatásának bemutatása egyoldalú maradna, ha a Szlovákiához csatolt területek lakosságának hangulatáról nem esne szó. Ezt az ellentmondásokkal teli helyzetet vázolta Simon Attila, illetve a következmények közül a gazdasági problémákat elemezte Gaucsík István egy pénzintézet példáján keresztül.
A konferencián több mint 100 fő hallgatta az előadásokat. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és Balassagyarmat Város Önkormányzata támogatta.

 

Tekintse meg a konferencia programját!