Közös múlt az Ipoly mentén

kisebb betű nagyobb betű

 

"Közös múlt az Ipoly mentén" szlovák-magyar konferencia Füleken

Időpont: 2010. szeptember 9-10.

Helyszín: Füleki Városháza

 

 

 kon

  www.husk-cbc.eu

 

KONFERENCIA PROGRAMJA   

KONFERENCIA KÉPEKBEN

KONFERENCIA ELŐADÁSAI (videók)

KONFERENCIA ELŐADÁSAI (pdf, pps)   

SAJTÓTUDÓSÍTÁSOK

RÁDIÓTUDÓSÍTÁSOK

TELEVÍZIÓTUDÓSÍTÁSOK

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK   

TÁMOGATÓINK
A Füleki Vármúzeum és a Nógrád Megyei Levéltár szervezésében, 2010. szeptember 9–10-én a füleki városházán zajlott le a „Közös múlt az Ipoly mentén” szlovák-magyar történelmi konferencia, amely a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében és az Európai Unió támogatásával valósult meg.
A szervezők újra bepillantást engedtek a határ menti térség múltját és jelenét kutató történészek és társadalomtudósok műhelyébe. A konferencia az egykori Nógrád vármegye területéről, valamint a vele keletről illetve nyugatról szomszédos Gömör-Kishont és Hont múltjából mutatta be a magyar-szlovák együttélés évszázados hagyományait, a kapcsolatok néprajzi, demográfiai és főként történelmi szempontú változásvizsgálatai segítségével.
A rendezvényen beszédet mondott Peter Weiss, Szlovákia magyarországi és Heizer Antal, Magyarország szlovákiai nagykövete is. A nagykövetek örömmel beszéltek arról, hogy a téma a történészekhez került, a politika legfontosabb feladatának azt tekintik, hogy megteremtse a munka nyugodt körülményeit.

A határ két oldalán élő élvonalbeli kutatók rámutattak a lokális és regionális identitás történelmi aspektusaira. A konferencián a két intézmény beszámolt a Ragyolc és Legénd községekben közös szempontok mentén lefolytatott jelenkutatás eredményeiről. Míg a szlovákiai Ragyolcon jelentős számú magyar kisebbség él, addig a magyarországi Legéndet a törökdúlás után szlovákokkal telepítették be.
A rendezvény zárásaként a térség pedagógusai kerekasztal beszélgetés során vitatták meg egy közös regionális történelemtankönyv kiadásának szükségszerűségét és a szerkesztés esetleges szempontjait.
A történészek bíznak a közös munka sikerében, azon dolgoznak, hogy közelebb hozzák egymáshoz a két ország történelemszemléletét. A konferencián elhangzottakról a bal oldali linkekre kattintva tájékozódhatnak.

 

     

   

    

   

   

 Legéndi

Polgármesteri

Hivatal

Faluszépítő

Egylet